Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η εξαγγελία Γαβρόγλου για τη σύσταση νέου τμήματος Νομικής Σχολής - Η απάντηση του υπουργού Παιδείας
του Αλέξανδρου Φωτιάδη
Έντονες αντιδράσεις στους ακαδημαϊκούς κύκλους των τριών Νομικών Σχολών της χώρας προκαλεί η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ίδρυση νέου τμήματος Νομικής Σχολής στην Πάτρα ή την Κρήτη. Οι ακαδημαϊκοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου Παιδείας και ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία.
«Το υπουργείο μας εμπαίζει όταν λέει ότι θα ιδρύσει νέα Νομική Σχολή» σημειώνει στη Voria.gr η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου και διευκρινίζει: «Ζητάμε κάθε χρόνο υψηλότερη χρηματοδότηση από το υπουργείο και μας απαντούν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Η ίδρυση νέου τμήματος Νομικής Σχολής επιβαρύνει περισσότερο οικονομικά απ’ ό,τι η χρηματοδότηση των υπαρχόντων σχολών».
Η κοσμήτορας προσθέτει ότι, από το 2010 έως και το 2017, η χρηματοδότηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από τον τακτικό προϋπολογισμό μειώθηκε από τα 152.000 ευρώ στα 2.850 ευρώ ετησίως ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί 22 μέλη Δ.Ε.Π. και έχουν αντικατασταθεί μόλις τρία. «Την επόμενη πενταετία αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άλλα είκοσι μέλη Δ.Ε.Π. Δεν θα μπορούμε πλέον να καλύψουμε τις ανάγκες των μαθημάτων», επισήμανε η κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου και πρόσθεσε: «Δεν διαφωνούμε με την ίδρυση νέας Νομικής, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες των υπαρχουσών σχολών». «Αδυνατούμε να ενημερώσουμε τη βιβλιοθήκη και να εξασφαλίσουμε τη φύλαξη των φοιτητών μας», κατέληξε.
Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα υφιστάμενα Νομικά τμήματα».
Μάλιστα, οι καθηγητές της Νομικής του Δημοκρίτειου σημειώνουν, στη σχετική τους ανακοίνωση, ότι θα προβούν σε «όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας».
Αντιδράσεις φαίνεται να υπάρχουν και από την Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, εντός των επόμενων ωρών θα δημοσιευτεί κοινό ψήφισμα του τμήματος με το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου με το οποίο θα εκφράζονται οι έντονες επιφυλάξεις των κοσμητειών των δύο σχολών αναφορικά με την ίδρυση νέου τμήματος.
Τέλος, ψήφισμα εξέδωσαν και οι φορείς του νομού Ροδόπης κάνοντας λόγο για «περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε «δορυφόρους» της» ενώ, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως «η εξαγγελία τέταρτης Νομικής Σχολής, και δη σε γεωγραφικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, συνιστά ανομιμοποίητη και αμφίβολης σκοπιμότητας επιλογή» και παράλληλα κάνουν λόγο για ανάγκη στήριξης του υπάρχοντος τμήματος Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2017 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Νομική συγκαταλέγεται μεταξύ των σχολών που η πλειονότητα των αποφοίτων της δυσκολεύεται να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. «Το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων είναι απόφοιτοι του πεδίου Κοινωνικών, Οικονομικών και Νομικών επιστημών (615,3 χιλ. Ή 30,1%)» αναφέρει η εν λόγω έρευνα ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «το ποσοστό ανεργίας στους αποφοίτους με σπουδές στις Κοινωνικές επιστήμες – Οικονομικά - Νομική διπλασιάστηκε το 2016 σε σχέση με το 2009 (17,5%)» (δείτε εδώ).
Σε διαβουλεύσεις οι δικηγόροι…
Αναταραχή επικρατεί και μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου της Νομικής Σχολής που βλέπουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ενδέχεται να επηρεάσει ένα επάγγελμα που, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, βρίσκεται σε κορεσμό.
Μάλιστα, το ζήτημα θα συζητηθεί στην αποψινή να συνεδρίαση των Δικηγορικών Συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον πρώτο να το έχει θέμα στην ημερήσια ατζέντα και τον δεύτερο να κάνει μία άτυπη συζήτηση. Το ζήτημα θα τεθεί εξάλλου και στην ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, που έχει προκηρυχθεί για τις 23 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σημείωσε στη Voria.gr ότι «ο δικηγορικός κλάδος αντιμετωπίζει, με ή χωρίς τη δημιουργία νέου τμήματος Νομικής, πρόβλημα εξαιτίας του κορεσμού του επαγγέλματος» ενώ έκανε λόγο για «ένα υπαρκτό πρόβλημα». Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός πρόσθεσε ότι «εκτός από τις ήδη υπάρχουσες σχολές στην Ελλάδα, ο κλάδος διευρύνεται και από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και των γειτονικών χωρών».
Σημειώνεται ότι ο κ. Βερβεσός έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προκειμένου να λάβει ενημέρωση για το πλάνο ίδρυσης τέταρτου τμήματος Νομικής Σχολής από το υπουργείο Παιδείας και παράλληλα να διαμηνύσει τις ανησυχίες του κλάδου για τον κορεσμό του επαγγέλματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας. «Το ζήτημα είναι σοβαρό και λαμβάνει πολλές προεκτάσεις» σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Κουτσοχήνας και πρόσθεσε: «Από τη μία πλευρά έχουμε πολλούς Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν Νομική και από την άλλη έχουμε έναν τεράστιο αριθμό εισακτέων που δυσκολεύεται αργότερα να ενταχθεί στην αγορά εργασίας».
Ο κ. Κουτσοχήνας δεν θέλησε να προκαταλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις του κλάδου πριν από τη σημερινή συζήτηση έκανε, όμως, λόγο για «ένα επάγγελμα που βρίσκεται ήδη σε κορεσμό».
… στα κάγκελα η αντιπολίτευση
Αιχμές για μικροπολιτικά παιχνίδια και προβλήματα στην υλοποίηση της εξαγγελθείσας δημιουργίας τέταρτου τμήματος Νομικής Σχολής άφησαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, τ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Νομικής Σχολής, Θεόδωρος Φορτσάκης, σημείωσε στη Voria.gr: «Η εξαγγελία για την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής από το Υπουργείο Παιδείας δεν συνοδεύεται, ως συνήθως, από καμία μελέτη και δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος» και πρόσθεσε πως «είναι εμφανές ότι τα κίνητρα δημιουργίας της δεν είναι ακαδημαϊκά, αλλά μικροπολιτικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υλοποίησή της μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργήσει».
Ανησυχίες διατύπωσε, με ανακοίνωσή του, και ο βουλευτής Ροδόπης με την Δημοκρατική Συμπράταξη, Αχμέτ Ιλχάν, που σημείωσε: «Μετά από αγώνες χρόνων της τοπικής μας κοινωνίας και των εκάστοτε διοικήσεων του ΔΠΘ, που ακύρωσαν την προοπτική ίδρυσης μιας νέας τέταρτης Νομικής Σχολής -και δη στη Νότια Ελλάδα-, έρχεται σήμερα ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να εξαγγείλει νέο τμήμα Νομικής Σχολής στην Πάτρα» για να προσθέσει ότι «προφανώς ο κ. Γαβρόγλου και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων ανέργων νέων νομικών, ιδρύοντας ένα ακόμα τμήμα Νομικής, διακόσια χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα».
Γαβρόγλου στη Voria: Δεν θα αυξηθούν οι εισακτέοι
«Το νέο τμήμα Νομικής, αν αποφασιστεί η ίδρυση του, δεν θα πάρει περισσότερους εισακτέους» σημείωσε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και συνέχισε: «Ο ίδιος αριθμός εισακτέων θα μοιράζεται σε περισσότερα τμήματα».
Ο υπουργός Παιδείας διεμήνυσε ότι στόχος της ίδρυσης νέου τμήματος είναι η αποσυμφόρηση των Νομικών Σχολών από τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών κι όχι η αύξηση των αποφοίτων. «Κάθε χρόνο τα τμήματα μας ζητούν λιγότερους φοιτητές από αυτούς που τελικά σπουδάζουν εκεί. Στοχεύουμε στην αποσυμφόρηση των τμημάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων σπουδών για τους φοιτητές», επισήμανε.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των υπαρχουσών Νομικών σχολών, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αυξήθηκαν τα χρήματα του τακτικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και πρόσθεσε ότι, εξαιτίας και της χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ έλαβε μεγαλύτερο ποσό από τις άλλες χρονιές. «Αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε και να βρούμε μία λύση», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι η μελέτη για την νέα σχολή, που ακόμη εκκρεμεί να αποφασιστεί αν θα βρίσκεται στην Πάτρα ή την Κρήτη, ξεκινά τώρα και πρόσθεσε ότι «δεν θα βιαστούμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τα υπόλοιπα τμήματα».
Πηγή: http://voria.gr/article/antidrasis-gia-ti-nea-scholi-nomikis---ti-lei-o-gavroglou-sti-voria?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook