Θ. Φορτσάκης: Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια φενάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΑΠΕ /Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017
«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια φενάκη», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικων Θεόδωρος Φορτσάκης. Επ΄αυτού εξηγεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ παράλληλα λέει πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας» μέχρι να κλείσει η 3η αξιολόγηση και εκτιμά ότι ακολουθούν άλλες δύο πριν βγούμε από τα μνημόνια.
Λέει επίσης ότι το πλεόνασμα «είναι αποτέλεσμα της βαριά φορομπηχτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της στάσης πληρωμών του Δημοσίου» και επαναλαμβάνει το αίτημα του κόμματός του για εκλογές.
Εκτιμά δε, ότι οι δανειστές θα δεχτούν τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και περικοπή των φόρων. «Η αξιοπιστία του προγράμματός μας ενισχύει την πεποίθησή μας ότι οι εταίροι θα το δεχτούν», αναφέρει.
Επιπρόσθετα λέει για τις μαθητικές παρελάσεις ότι το σημερινό σύστημα χρειάζεται αναδιοργάνωση και αποδοκιμάζει τα περιστατικά που συνέβησαν στη Σαντορίνη και στη Δάφνη την 28η Οκτωβρίου.
Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Νίκο Αρμένη:
Ερ: Κύριε Φορτσάκη, ξεκινώ από τα θέματα του τομέα σας, τα οικονομικά, που άλλωστε λόγω της οικονομικής κρίσης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Έχουμε μπει στη διαπραγμάτευση για την 3η αξιολόγηση και ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτή θα κλείσει εγκαίρως και ότι χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Συμμερίζεστε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης αποδίδει;
Απ: Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει πέσει συστηματικά έξω. Θυμόμαστε όλοι τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του για το δήθεν έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης. Τελικά και οι δύο έκλεισαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, που είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα. Για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης εκκρεμούν ακόμη δεκάδες προαπαιτούμενα. Και αυτό παρά το ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα την έκλεινε μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Ελλοχεύει επομένως πάντα ο φόβος για επανάληψη του «δράματος». Την 3η αξιολόγηση φαίνεται ότι ακολουθούν ακόμη άλλες δύο, πριν βγούμε από τα μνημόνια. Έχουμε λοιπόν δρόμο μπροστά μας. Όμως το χειρότερο είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια φενάκη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν ήδη συμφωνήσει νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018. Πρόκειται για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου, που αναμένονται το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Δεν λείπουν μάλιστα και εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη σωρευτική εφαρμογή και των δύο μέτρων ήδη από το 2019.
Ερ: Πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΝΔ σε ομιλία του αναφέρθηκε στο πλεόνασμα και τη διάθεσή του στους αδύναμους. Ο πρωθυπουργός λέει επ΄ αυτού ότι θα διανεμηθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα. Πέρσι η ΝΔ δεν είχε υπερψηφίσει το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους. Φέτος πώς θα κινηθείτε;
Απ: Οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για πέραν του στόχου πλεόνασμα, που φαίνεται ότι θα κινηθεί στο 1,9 δισ. ευρώ. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η υπέρβαση των στόχων είναι αποτέλεσμα της βαριά φορομπηχτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Πρόκειται για μια «υπεραπόδοση» που κανένας από τους εταίρους μας δεν έχει ζητήσει. Επιτυγχάνεται μέσω του «στραγγίσματος» της αγοράς, που πριονίζει τις προοπτικές ανάπτυξης. Η διαχείριση του υπερπλεονάσματος από την κυβέρνηση εξυπηρετεί αποκλειστικά ψηφοθηρικούς σκοπούς. Δεν επιλύει τα προβλήματα των κοινωνικά ασθενέστερων. Η Νέα Δημοκρατία προωθεί μέτρα στήριξης των πραγματικά κοινωνικά ασθενέστερων, με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες. Είναι αυτή που θέσπισε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το πολεμούσε, και δεσμεύεται να το ενισχύσει. Σε κάθε περίπτωση όμως επιβάλλεται η οριστική λύση των προβλημάτων τους, που θα έλθει μόνο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ερ: Παράλληλα ζητάτε εκλογές με κάθε ευκαιρία. Είναι ένα διαρκές αίτημα, λέτε, και με έμφαση ζητάτε να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτή η κυβέρνηση. Υπάρχουν ωστόσο φωνές που υποστηρίζουν ότι τώρα απαιτείται πολιτική σταθερότητα και πως οι πρόωρες κάλπες θα εμπόδιζαν την προσπάθεια της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση. Πώς απαντάτε;
Απ: Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι οι εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό. Κάθε ώρα παραμονής στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα από το όποιο κόστος των εκλογών. Η υφιστάμενη Βουλή βρίσκεται πλέον σε μεγάλη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη από αυτές, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ 13 ποσοστιαίες μονάδες. Οι πολίτες νιώθουν απελπισία από την υφιστάμενη κατάσταση. Έτσι, το 56% αυτών δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και θεωρεί ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Αυτή η καλύτερη εναλλακτική είναι η Νέα Δημοκρατία.
Ερ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται για μείωση των φόρων και για μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό θυμίζει τα περί επαναδιαπραγμάτευσης που έχουμε ακούσει στο παρελθόν. Πόσο είναι πιθανό να αποδεχθούν οι δανειστές μας τέτοιες αλλαγές όταν έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι κινούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο;
Απ: Η Νέα Δημοκρατία έχει πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο. Περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών και υιοθέτηση σταθερού φορολογικού συστήματος, άρση ρυθμιστικών, χωροταξικών και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων, τόνωση της ρευστότητας της αγοράς και εξασφάλιση ομαλότητας στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Η περικοπή των φόρων βασίζεται σε σύνολο παράλληλων μέτρων, όπως τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συνεπώς, η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί μέρος ενός πολύ ευρύτερου προγράμματος. Θα γίνει δεκτή από τους εταίρους μαζί με το σύνολο του προγράμματός μας, που, όπως το είπα, περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και τη δημιουργία νέου πλούτου. Η αξιοπιστία του προγράμματος ενισχύει την πεποίθησή μας ότι οι εταίροι θα το δεχθούν.
Ερ: Με την ιδιότητα και του καθηγητή και ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, θα ήθελα την άποψή σας και ένα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη πρόσφατα. Π.χ. τη θέση σας για τις μαθητικές παρελάσεις και πώς ακούτε την άποψη εκείνων που μιλούν για κατάργησή τους;
Απ: Οι μαθητικές παρελάσεις στη χώρα μας ανάγονται στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Οριστικά φαίνεται πως καθιερώθηκαν από τον Ιωάννη Μεταξά. Μαθητικές παρελάσεις οργανώνονται και σε άλλες δυτικές χώρες, όπως στην Ισπανία και τη Νορβηγία, για εθνικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς. Βέβαια τα σχολεία δεν αποτελούν ούτε πρέπει να αποτελούν παραστρατιωτικές οργανώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα να ενσωματώνουμε πρακτικές που εμπεδώνουν την εθνική συνείδηση. Εξάλλου, η συμμετοχή νέων σε συντεταγμένη παρουσία καλλιεργεί το αίσθημα της ομαδικότητας και της συλλογικότητας. Θα μπορούσαν όμως να μελετηθούν ο προαιρετικός χαρακτήρας και οι εναλλακτικοί τρόποι. Το σημερινό σύστημα χρειάζεται αναδιοργάνωση.
Ερ: Φυσικά θέλω και το σχόλιό σας για όσα συνέβησαν στις μαθητικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου. Μιλάω για την ματαίωση της παρέλασης στη Σαντορίνη αλλά και για το περιστατικό με τον μαθητή από το Αφγανιστάν.
Απ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απολύτως απαράδεκτα όσα συνέβησαν στη Σαντορίνη, όπου ματαιώθηκε η επετειακός εορτασμός λόγω των αντιδράσεων ακραίων στοιχείων, επειδή σημαιοφόρος ήταν νεαρή Αλβανίδα, αλλά και αλλού, όπως στη Δάφνη, όπου νεαρός Αφγανός, παρότι κληρώθηκε, δεν κράτησε τη σημαία. Προσωπικά νιώθω υπερηφάνεια όταν ξένοι μαθητές των σχολείων μας εκδηλώνουν την αγάπη τους προς την πατρίδα μας συμμετέχοντας στις εθνικές μας εκδηλώσεις και μάλιστα κρατώντας τη σημαία μας. Εξάλλου, έπρεπε, για τα ξένα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας, η πρόσβαση στην ελληνική υπηκοότητα να μη συναντά τόσα εμπόδια.
Ερ: Και μία προσωπική ερώτηση. Από τον ακαδημαϊκό στίβο περάσατε σε αυτόν της πολιτικής. Έρχονται στιγμές που ίσως σκέφτεστε ότι δεν κάνατε καλά; Ρωτώ, γιατί στις μέρες μας δυσκολεύεται κάποιος να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά.
Απ: Στην πολιτική ήρθα έχοντας ολοκληρώσει μια μακρά πανεπιστημιακή σταδιοδρομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Άσκησα καθήκοντα όχι μόνο ακαδημαϊκά, δηλαδή διδασκαλίας και έρευνας, αλλά και διοικητικά. Για πολλά χρόνια διετέλεσα διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, αντιπρόεδρος και κατόπιν πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και, τέλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχω μακρά εμπειρία της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης. Έχω πεισθεί όμως ότι σήμερα η χώρα χρειάζεται ρηξικέλευθες αποφάσεις και βαθιές τομές, που μόνο από πολιτικό βήμα μπορούν να αποφασιστούν και πραγματοποιηθούν. Γι΄ αυτό ήρθα στην πολιτική και γι΄ αυτό αγωνίζομαι σήμερα. Στην πολιτική πρέπει να έρθουν άνθρωποι με εμπειρία για να προσφέρουν, όχι ανεπάγγελτοι που προσδοκούν προσωπικά οφέλη. Δεν σας κρύβω όμως ότι η πρόσβαση και η δράση των ικανών στην πολιτική εμποδίζεται συστηματικά από την κυριαρχία των μετρίων και στο χώρο αυτό.