Θ. Φορτσάκης: Αστειότητες οι δηλώσεις Γαβρόγλου, τα Πανεπιστήμια γυρνούν στην πιο μαύρη τους εποχή
Σκληρή επίθεση για την πολιτική της κυβέρνησης εξαπολύει μέσα από την συνέντευξή του στα #5Γιατί του eReportaz ο Θόδωρος Φορτσάκης. Παράλληλα ο βουλευτής της ΝΔ επαναφέρει και το αίτημα της ΝΔ αίτημα εκλογές. «Ζητάμε εκλογές επειδή η χώρα έχει φτάσει σε αδιέξοδο», λέει χαρακτηριστικά.
Για την αύξηση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει πως «η κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια οφείλεται στην απουσία βούλησης από την Πολιτεία και ειδικότερα από το Υπουργείο Παιδείας να πατάξει τα φαινόμενα ανομίας που ολοένα και αυξάνονται στα Ανώτατα Ιδρύματα». Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κώστα Γαβρόγλου πως η παραβατικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», ο βουλευτής Επικρατείας, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για «αστειότητες».
Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ο κ. Φορτσάκης, σχολιάζει με έντονο ύφος πως «το Υπουργείο Παιδείας, φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που γυρνά το Πανεπιστήμιο στην πιο μαύρη του εποχή»
Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα
Γιατί επενδύσατε σε ένα καταστροφικό σενάριο που θα ήθελε τη χώρα να οδηγείτε σε ένα «νέο 2015» και την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης Αξιολόγησης να φτάνει σε αδιέξοδο;
Η Νέα Δημοκρατία δεν επένδυσε ποτέ σε ένα καταστροφικό σενάριο. Δεν μπορεί, όμως, να αμφισβητήσει κανείς ότι με την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο να κλείσει η αξιολόγηση, κινδυνεύσαμε να οδηγηθούμε και πάλι σε μια κατάσταση όμοια με εκείνη του καλοκαιριού του 2015. Αυτό το μαρτυρούν όλα τα οικονομικά στοιχεία. Η ρευστότητα έφτασε πάλι σε οριακό σημείο και η αγορά κυριολεκτικά «πάγωσε».
Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν δραματικά. Από την αρχή του έτους μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και κορυφώθηκε η αβεβαιότητα, η μείωσή τους άγγιξε τα 4 δις ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του ποσού που είχε επιστρέψει στις τράπεζες το 2016, όταν η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα είχε αρχίσει κάπως να ανακτάται.
Μόλις τώρα, που επιτέλους ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, δειλά-δειλά αρχίζουν ίσως να αυξάνονται οι καταθέσεις των πολιτών. Τα κόκκινα δάνεια, επίσης, είχαν αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 2 δις, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,63 δις ευρώ προς την εφορία. Όλα αυτά, δυστυχώς, δικαιολογούν απόλυτα τους συσχετισμούς που έγιναν με το 2015. Το χειρότερο ευτυχώς αποφεύχθηκε, αλλά τα προβλήματα που παραμένουν είναι τεράστια.
Γιατί ζητάτε συνεχώς εκλογές; Μήπως «κάψατε» νωρίς ένα χαρτί που είχατε στο χέρι σας; Δε φοβάστε μήπως φτάσετε σε σημείο γραφικότητας ζητώντας συνεχώς εκλογές;
Ζητάμε εκλογές επειδή η χώρα έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Κάθε μέρα παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στην εξουσία στοιχίζει πολύ περισσότερο από το όποιο κόστος των εκλογών. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη λιτότητα και αβεβαιότητα, ενώ έχει εξαντληθεί, εδώ και καιρό, η φοροδοτική τους ικανότητα. Η οικονομία μας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, δεν κατορθώνει να ενισχύσει την ρευστότητα και επιμένει να «σώσει» την οικονομία με όλο και περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους.
Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα των εκλογών. Σχέδιο που περιλαμβάνει την μείωση των δημοσίων δαπανών, την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, κυρίως μέσω της αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των απαιτουμένων δομικών προσαρμογών. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική ελπίδα για ανασυγκρότηση της Χώρας και αυτό αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που μας φέρνουν δεκαοκτώ μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση έφερε ένα «4ο Μνημόνιο» στην Ελλάδα, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί από τους Δανειστές;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε νέα μέτρα ύψους 4,9 δις ευρώ που περιλαμβάνουν νέες περικοπές συντάξεων, νέες φοροεπιβαρύνσεις και νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, περικοπή των ειδικών μισθολογίων. Και όλα αυτά χωρίς καμία νέα χρηματοδότηση.
Μάλιστα το ποσό που μας καταβάλλεται τώρα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο τελευταίο «πακέτο» εκτείνονται πολύ πέραν των αρχικών υποχρεώσεων και του χρονικού πλαισίου του 3ου Μνημονίου, αφού φτάνουν ως το 2022 και γι’ αυτό συνιστούν στην πραγματικότητα ένα καινούριο Μνημόνιο, το 4ο στη σειρά.
Η Κυβέρνηση ψήφισε πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει καμία συμφωνία ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Ούτε, δυστυχώς, κατάφερε να δρομολογήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η συμμετοχή της Ελλάδας, άλλωστε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αποκλείστηκε για το επόμενο διάστημα και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πριν λίγες ημέρες.
Γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στα πανεπιστήμια κ. Φορτσάκη; Φοιτητές, με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας για να σταματήσει η παραβατικότητα και ο Υπουργός Παιδείας μιλάει για «Ρωμαλέο Φοιτητικό Κίνημα». Υπήρξατε Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πως μπορεί να δοθεί ένα τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια; Πως βλέπετε το νέο νόμο για τα ΑΕΙ που φέρνει στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας; Αρκεί ένα «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» να σταματήσει την παραβατικότητα;
Η κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια οφείλεται στην απουσία βούλησης από την Πολιτεία και ειδικότερα από το Υπουργείο Παιδείας να πατάξει τα φαινόμενα ανομίας που ολοένα και αυξάνονται στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν στηρίζονται οι Πρυτανικές Αρχές στην προσπάθειά τους για ασφάλεια στους χώρους των Πανεπιστημίων και διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για ένα «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» αποτελούν αστειότητες. Το Υπουργείο, αντί να μεταθέτει τις ευθύνες του στους φοιτητές, θα πρέπει να ενεργήσει και να ενεργήσει άμεσα, αφού κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες και ενός νέου περιστατικού παραβατικότητας στο Πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά και μόνο, πρόσφατα καταγγέλθηκαν κλοπές, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών και πορνεία στο ΑΠΘ, παράνομο εμπόριο τσιγάρων στο ΕΜΠ, απειλές και ύβρεις κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βία, απειλές και κλοπές στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που γυρνά το Πανεπιστήμιο στην πιο μαύρη του εποχή. Η επαναφορά του ακαδημαϊκού «ασύλου», με την πρόβλεψη να απαιτείται απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για την άρση του, δίνει το στίγμα της αύξησης της βίας στο πανεπιστήμιο. Πως το Πρυτανικό Συμβούλιο, ενώ θα τελεί σε μια ιδιότυπη ομηρία από τους γνωστούς αγνώστους που θα έχουν καταλάβει ή θα καταστρέφουν το πανεπιστήμιο, θα μπορέσει εγκαίρως να αποφασίσει για την επέμβαση της δημόσιας αρχής; Είναι αδύνατο. Την εκπροσώπηση των φοιτητών για τα ζητήματα που τους αφορούν όλοι τη θεωρούμε σημαντική.
Όμως αυτή πρέπει να αποσυνδεθεί από τις φοιτητικές παρατάξεις και τις σχετικές κομματικές εξαρτήσεις. Επίσης, η εκπροσώπηση αυτή δεν πρέπει να οδηγεί σε παραλυσία των οργάνων, όπως όταν προβλέπεται ότι θα συμμετέχουν ακόμα και στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Η παροχή δικαιώματος ψήφου για τη εκλογή των οργάνων του πανεπιστημίου και μάλιστα του Πρύτανη σε μη ακαδημαϊκά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως στους διοικητικούς υπαλλήλους, ευνοεί τη συναλλαγή και γι’ αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει. Η εκλογή σε χωριστά ψηφοδέλτια Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων οδηγεί στη διάσπαση του πρυτανικού σχήματος, που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενότητα. Ακόμη, είναι αδικαιολόγητη η κατάργηση των Συμβουλίων του Ιδρύματος, που θωράκιζαν την εκλογή των πρυτανικών αρχών από κομματικές παρεμβάσεις και αποτελούσαν πυρήνα λογοδοσίας και ελέγχου των πανεπιστημιακών οργάνων.
Στα Συμβούλια αυτά είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός διαπρεπών Ελλήνων καθηγητών σπουδαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, που μας διέθεταν τη μεγάλη εμπειρία τους και μάλιστα εντελώς αφιλοκερδώς!
Γιατί ενοχληθήκατε από την παρουσία Αστυνομικών στο Gay Pride; Κατηγορηθήκατε από πολιτικά κόμματα και μερίδα του τύπου για ομοφοβία, ενώ απ’ ό,τι διαπιστώσαμε δεν στηριχθήκατε αρκετά και από το κόμμα σας. Γνωρίζω ότι εσείς ψηφίσατε το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Οι θέσεις μου για το ζήτημα του γενετήσιου προσανατολισμού είναι από καιρό καταγεγραμμένες και γνωστές. Στη Βουλή όχι μόνο στήριξα και ψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και τη δυνατότητα υιοθεσίας από ζευγάρια του ίδιου φύλλου (http://www.parliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20151222ap.pdf). Δεν είμαι λοιπόν ούτε στο ελάχιστο ομοφοβικός. Με εξέπληξε πόσο πολύ διαστρεβλώθηκαν από ορισμένους τα λόγια μου. Ουδέποτε αμφισβήτησα το συνταγματικά κατοχυρωμένο ατομικό πολιτικό δικαίωμα του καθενός στο «συνέρχεσθαι», περιλαμβανομένης φυσικά και της νόμιμης διαδήλωσης, όπως αυτή του του Gay Pride.
Το δικαίωμα αυτό έχουν όλοι οι πολίτες και βεβαίως και οι αστυνομικοί. Όμως ο καθένας οφείλει να το ασκεί ατομικά, για λογαριασμό του και όχι εμφανιζόμενος με ιδιότητα θεσμική, εκτός αν διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση. Όταν όμως κάποιος φορά τη στολή του ή υπηρεσιακά ρούχα, τότε η παρουσία του λαμβάνει χαρακτήρα θεσμικό και αυτό δεν επιτρέπεται εκτός αν έχει σχετική εξουσιοδότηση του φορέα στον οποίο ανήκει. Πως θα σας φαινόταν ένας Πρύτανης να πάει σε μια διαδήλωση όχι ως άτομο με τα καθημερινά του ρούχα, αλλά φορώντας την τήβεννό του;