Φορτσάκης: Γιατί πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο
Κανένας χώρος, καμία γειτονιά δεν νοείται να λειτουργεί ως γκέτο εγκληματιών. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί άμεσα το ψευδεπίγραφο «πανεπιστημιακό άσυλο». Γράφει ο Θ. Φορτσάκης.
Δημοσιεύθηκε: 5 Ιουλίου 2019 - 13:14
Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τοποθέτησε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίαςμε μια εξαιρετικά τιμητική ανακοίνωση: «Ένας δημοκρατικά εκλεγμένος Πρύτανης σήκωσε για πρώτη φορά ανάστημα στις μειοψηφίες που παραλύουν τα δημόσια πανεπιστήμια».
Ως Πρύτανης, αλλά και πριν ως Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, εξάντλησα κάθε προσπάθεια να αντισταθούμε σε αυτές τις θλιβερές βίαιες μειοψηφίες και να επαναφέρουμε το πανεπιστήμιό μας στη νομιμότητα και στην κανονικότητα. Δεν υπολόγισα το μεγάλο προσωπικό κόστος.
Οι προσπάθειές μας απέδωσαν αποτελέσματα, όμως δυστυχώς οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις σηματοδότησαν νέα αντιστροφή. Το Σεπτέμβριο 2015 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τοποθέτησε ξανά επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Σήμερα κατέρχομαι για πρώτη φορά με σταυρό ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Επέλεξα να είμαι υποψήφιος στην Αθήνα, γιατί εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και σταδιοδρόμησα. Εδώ ζω με την οικογένειά μου. Στην πόλη που αγαπώ περισσότερο. Αλλά και στην πόλη που οι πολίτες της έχουν ίσως τα περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Γι’ αυτό επιθυμώ να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην επίλυση τους.
Εφόσον εκλεγώ, οι προτεραιότητές μου για την πόλη που επιζητώ να εκπροσωπήσω στη Βουλή, είναι:
- Πρώτον, μαζί με την επανεκκίνηση της οικονομίας της Χώρας, ιδιαίτερη έμφαση στην Αθήνα, με κατάλληλες πρόσφορες παρεμβάσεις. Τα άδεια μαγαζιά της να στεγάσουν ξανά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Αυτό προϋποθέτει γενικότερα απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων με δραστική μείωση των φορολογικών και κοινωνικοασφαλιστικών βαρών, για δημιουργία νέων σταθερών καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Επίσης, με απαγκύλωση από την παραλυτική γραφειοκρατία και με διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά για τη στήριξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
- Δεύτερον, η αποκατάσταση της ασφάλειας, που δικαιούται βεβαίως όλη η Χώρα, αλλά ιδιαιτέρως χρειάζονται οι συνοικίες και γειτονιές της πόλης μας, με αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Τέλος στη γενικευμένη ανομία, στις ανεξέλεγκτες εγκληματικές δράσεις με κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, που συμβαίνουν ακόμα και δίπλα στο Σχολείο της Δικαιοσύνης, την εμβληματική Νομική Σχολή ή στο Ναό της Γνώσης, στο Πολυτεχνείο. Τέλος στα διάφορα «άβατα».
Κανένας χώρος, καμία γειτονιά δεν νοείται να λειτουργεί ως γκέτο εγκληματιών. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί άμεσα το ψευδεπίγραφο «πανεπιστημιακό άσυλο». Στα πανεπιστήμια προστατεύεται συνταγματικά η ελεύθερη διάδοση των ιδεών, όχι η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει όταν διαπράττονται εγκλήματα, όπως οπουδήποτε αλλού.
- Τρίτον, η ανάδειξη της μοναδικής στον κόσμο πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Αθήνας. Με θεσμοθέτηση σχεδίων για ευρείες παρεμβάσεις και αναπλάσεις, ακόμη και ολόκληρων τετραγώνων, με σύμπραξη όπου χρειάζεται, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με υποχρεωτική τακτική συντήρηση των κτηρίων και των κοινόχρηστων χώρων.
Για όλα αυτά, εκτός από τη δράση του Δήμου και της Περιφέρειας χρειάζονται ρηξικέλευθες νομοθετικές παρεμβάσεις. Να κάνουμε όλα όσα κάνουν οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, που τα τελευταία χρόνια αλλάζουν εκ βάθρων με τεράστια έργα ανάπλασης. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα!
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν προέρχομαι από «τζάκι». Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική μετά από μακρά επαγγελματική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ως Δικηγόρος, Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρώ καθήκον μου να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να συμβάλω όχι μόνο στη στήριξη της πόλης μας, της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα στην ανασυγκρότηση της Χώρας μας, που σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Χρειαζόμαστε για την Πατρίδα μας όραμα. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε, πού θέλουμε να φτάσουμε. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο πολιτικής διοίκησης. Με ανθρώπους που ξέρουν. Με ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι τολμούν.
* Ο Θεόδωρος Φορτσάκης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ 2015-2019 και υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών