• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ο Θεόδωρος Φορτσάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 11/3/2019.

«Παρά τις δηλώσεις του (Αλέξη Τσίπρα) ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, νομίζω ότι ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει σήμερα την ακριβή ημερομηνία των εκλογών» υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης ερωτηθείς για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Ο κ. Φορτσάκης συμπληρώνει ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η επερχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη και ενδιαφέρεται, κατά προτεραιότητα, να εμποδίσει τη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές με απλή αναλογική».

Σχολιάζοντας τον προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για κόκκινη και πράσινη συμμαχία, ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκτιμά ότι «το μόνο που έχει καταφέρει ο πρωθυπουργός είναι να προσεταιριστεί μεμονωμένα πρόσωπα χωρίς πολιτική απήχηση, ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά και με την ιδεολογικοπολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει ότι «η έκδοση του 10ετους ομολόγου με επιτόκιο 3,9% αποτελεί προφανώς θετικό βήμα για την οικονομία» ωστόσο σημειώνει πως «οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί είναι απολύτως αδικαιολόγητοι».

Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Φορτσάκης υποστηρίζει ότι «το ευρωπαϊκό όραμα κλονίζεται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού» και προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό αυτό θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Φορτσάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ευτυχία Αδηλίνη.

Ερ. Κύριε Φορτσάκη να ξεκινήσουμε από την οικονομία. Δεν είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα ότι μετά από 9 χρόνια βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο; 

Απ. Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9% αποτελεί προφανώς θετικό βήμα για την οικονομία. Σημειώστε πάντως ότι το επιτόκιο αυτό δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό του 2006 (3,6%), διότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε σε κάθε χρονική στιγμή τι μας χωρίζει από τα αντίστοιχα επιτόκια των άλλων χωρών (spread), π.χ. το δεκαετές γερμανικό. Σημασία έχει και το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ. Το 2006 το spread ήταν 0,5, το 2009 ήταν 2,8 ενώ σήμερα κυμαίνεται από 3,5 έως 3,7. 'Αρα οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί είναι απολύτως αδικαιολόγητοι. Πολύ καλύτερη θα ήταν η κατάσταση, αν δεν είχε επιβληθεί η φοροκαταιγίδα και τα υπερβολικά κοινωνικοασφαλιστικά βάρη, αν το Κράτος πλήρωνε τα 2,1 δισ. που οφείλει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και που είχε μνημονιακά δεσμευτεί να εξοφλήσει μέχρι τον Αύγουστο 2018, αν ρυθμίζονταν τα κόκκινα δάνεια, αν διασφαλιζόταν ρευστότητα στην αγορά, αν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν προχωρήσει, αν υπήρχε στη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα. Αν δηλαδή γίνονταν αυτά που επισημαίνει και η τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας. Όλα αυτά χρονίζουν αδικαιολόγητα. Η ΝΔ διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας μας. Διαφορετικά, με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα αναμείνουμε 20 χρόνια ακόμα για να ανακτήσουμε το επίπεδο του 2007.

Ερ. Η αναβάθμιση, ωστόσο, της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody's δεν είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία; 

Απ. Η αναβάθμιση αυτή είναι αναμφισβήτητα θετική, αλλά ανεπαρκής, γιατί παραμένουμε σε μη επενδυτική βαθμίδα. Χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να ανατάξουμε την οικονομία μας, ακόμη και αν μειώσουμε τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ακόμη και αν λύσουμε τα χρόνια προβλήματα ρευστότητας της αγοράς και τα άλλα μεγάλα σημερινά οικονομικά προβλήματα. Ο βασικός προσανατολισμός της οικονομίας μας πρέπει να είναι η ταχεία προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

Ερ. Κύριε Φορτσάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε, και μάλιστα με tweet, να φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας σε 18 μήνες, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα το επιτύχει; 

Απ. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, συνεκτική και μετρημένη, με εντελώς διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής: εξωστρέφεια, ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενίσχυση της ρευστότητας. Έτσι μόνο θα διασφαλίσουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Έτσι μόνο τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν σε επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος δανεισμού μας.

Ερ. Πιστεύετε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ή τον Οκτώβριο όπως διαμηνύει η κυβέρνηση; 

Απ. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η επερχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη. Ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές με απλή αναλογική. Προσπαθεί λοιπόν με βάση τις δημοσκοπήσεις να προβλέψει το ευνοϊκότερο γι΄ αυτόν χρονικό σημείο. Παρά τις δηλώσεις του ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, νομίζω ότι ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει σήμερα την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Ερ. Εκτιμάτε ότι θα αποδώσει το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για κόκκινη και πράσινη συμμαχία ενάντια, όπως είπε, στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά; Με άλλα λόγια θα καταφέρει ο κ. Τσίπρας τη διείσδυση στο Κέντρο που επιχειρεί; 

Απ. Τις διευρύνσεις δεν τις κάνουν τα πρόσωπα, αλλά οι ιδέες. Όμως ο κ. Τσίπρας παραμένει ιδεολογικά αμετακίνητος. Η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμμονική. Και όμως, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε επιδείξει την ενδοτικότητα του κ. Τσίπρα στις πιέσεις των δανειστών. Και όμως, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά εξαρχής με την Ακροδεξιά. Το Κέντρο, ως πεδίο συνάντησης των δημοκρατικών δυνάμεων μετριοπάθειας και συναίνεσης αποτελεί το φυσικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά, το μόνο που έχει καταφέρει ο πρωθυπουργός είναι να προσεταιριστεί μεμονωμένα πρόσωπα, χωρίς πολιτική απήχηση, ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά και με την ιδεολογικοπολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ. Και η ΝΔ δεν κάνει «συμμαχίες» με πρόσωπα του λεγόμενου Σημιτικού ΠΑΣΟΚ; Προ ημερών η πρώην υπουργός 'Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε δημόσια ότι πιστεύει στην αυτοδυναμία της ΝΔ. 

Απ. Η πρώην υπουργός δήλωσε ότι πιστεύει σε μια αυτοδυναμία που δεν θα είναι αλαζονική και που θα επιδιώκει τη συναίνεση. Δηλαδή τα αυτονόητα για μια νέα πολιτική αντίληψη που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από τώρα απευθύνει προσκλητήριο συγκυβέρνησης σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου που συμμερίζονται τις βασικές επιλογές μας. Η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξή μας καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα από τη συντηρητική παραδοσιακή Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Κεντροαριστεράς.

Ερ. Κύριε Φορτσάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τεθεί εκτός το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο ωστόσο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί ακροδεξιό. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; 

Απ. Όπως γνωρίζετε, το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει και πολλά άλλα κόμματα ευρωπαϊκών χωρών που εντάσσονται στο ΕΛΚ. Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη αξία, ως προερχόμενη από χώρα που πλήττεται ιδιαίτερα από το μεταναστευτικό. Ο κ. Όρμπαν αδικαιολόγητα αρνείται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όμως η Ευρώπη είναι αδιαίρετο άθροισμα οφελών και υποχρεώσεων. Καλό είναι αυτό να το αναδείξουμε ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Εξίσου σημαντικό να θυμίσουμε ότι στην ΕΕ δεν ανεχόμαστε παραβίαση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, έλεγχο των ΜΜΕ, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Όπως συμβαίνει και στα καθ΄ ημάς με την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ερ. Αναφερθήκαμε στις ευρωεκλογές. Φοβάστε ότι θα εκφραστεί πανευρωπαϊκά εθνικιστικό και λαϊκίστικο κίνημα; 

Απ. Το ευρωπαϊκό όραμα κλονίζεται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό αυτό θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές. Η άνοδος των ακραίων τάσεων δεν είναι όμως παρά ο καθρέφτης του αδιεξόδου, δηλαδή της αποτυχίας των παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, όπως είναι η οικονομική κρίση, η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων, το προσφυγικό, η ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Αν δεν τον ανακτήσει, αργά ή γρήγορα κινδυνεύει στην υπόστασή της.

Ερ. Κύριε Φορτσάκη η ΝΔ δηλώνει καμία ανοχή στη βία με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Πέραν των ευχολογίων, πώς επιτυγχάνεται η πάταξη της ανομίας;

Απ. Η πάταξη της ανομίας προϋποθέτει να αποκατασταθεί η αστυνομία στο θεσμικό της ρόλο. Με καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού της αστυνομίας και με αναβάθμιση των υποδομών και εξοπλισμών της. Με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ, επαναφορά των περιπολιών και ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Είναι επείγον να τεθεί τέλος στα διάφορα «άβατα», όπως στο κέντρο των Αθηνών ή τα πανεπιστήμια. Κανένας χώρος δεν πρέπει να εξαιρείται από την εφαρμογή του νόμου. Ο πολίτης έχει συνταγματική αξίωση προστασίας του προσώπου, της περιουσίας και των δικαιωμάτων του σε όλη τη Χώρα.

Ερ. Ως ακαδημαϊκός εκτιμάτε ότι η άρνηση της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τής επιφέρει πολιτικό κόστος ή κέρδη; 

Απ. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον κρατισμό -και όχι μόνο στην εκπαίδευση- εδράζεται στην ιδεοληψία του. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα αύξαναν τις εκπαιδευτικές επιλογές, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά. Υπενθυμίζω την πρότασή μου για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με δημιουργία νέου ενιαίου «πανεπιστημιακού νομικού προσώπου». Δηλαδή, όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, κρατικά και μη, να ιδρύονται και να λειτουργούν με αυτή τη μορφή, με ίδιες προϋποθέσεις και έλεγχο από ανεξάρτητη κρατική αρχή. Έτσι, θα εκλείψει η παρωχημένη ιδεοληπτική διαμάχη «δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο» και θα εστιάσουμε στην αναβάθμιση του ενιαίου δημόσιου συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού της εκπαίδευσης.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για τα γεωπολιτικά και τη θέση της χώρας μας στη νέα τάξη πραγμάτων μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο; 

Απ. Ο «Γλαύκος» δημιουργεί αναμφισβήτητα ευοίωνες προοπτικές για την Κύπρο και την Ελλάδα, με σημαντικές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Η παρουσία αφενός της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, που ερευνά στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Total/Eni στο κοίτασμα «Καλυψώ», διασφαλίζουν τη στήριξη της Κύπρου από τις ΗΠΑ και απομονώνουν την Τουρκία.