ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δελτίο Τύπου: Άτυπη στάση πληρωμών και προς τους προμηθευτές του Δημοσίου

Αθήνα, 19 Ioυλίου 2017

Άτυπη στάση πληρωμών και προς τους προμηθευτές του Δημοσίου

 

Την εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στη διαδικασία εξόφλησης δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου, που συνιστά στην πραγματικότητα άτυπη στάση πληρωμών που εφαρμόζει συνολικά η Κυβέρνηση, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής ρωτά, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Οικονομικών ποιο είναι το ποσοστό των χρηματικών ενταλμάτων προς τους προμηθευτές του Δημοσίου που εξοφλήθηκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο του 2016 και του 2017 αντιστοίχως, ποια διαδικασία εφαρμόζεται για την εξόφλησή τους και για ποιους λόγους τα περισσότερα παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα.

Eρώτηση: Ανωμαλία στην εξόφληση δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
προς τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: Ανωμαλία στην εξόφληση δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2017

Μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνεται στη διαδικασία εξόφλησης δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κυρίως προς τους ιδιώτες, προμηθευτές του Δημοσίου, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει να κωφεύει στις εκκλήσεις τους και να επιδεικνύει πολύ αργά αντανακλαστικά στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1) Με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση εκδόθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τη μεταβίβαση στις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) των αρμοδιοτήτων σχετικά με τις δαπάνες, ενώ σύμφωνα με το Ν. 4270/2014 προβλεπόταν αυτή να έχει ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017.
2) Ενώ ο Ν. 4412 ήδη από το 2016 προέβλεπε ότι «αν η αναθέτουσα αρχή μιας σύμβασης αποτελείται από χωριστές επιχειρησιακές μονάδες, λαμβάνεται υπόψη η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για όλες τις επιχειρησιακές μονάδες», ο ορισμός των ανεξάρτητων επιχειρησιακών μονάδων κάθε φορέα, ώστε αυτές να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και να προμηθεύονται οτιδήποτε χρειάζονται, καθυστέρησε υπερβολικά. Ειδικότερα, η εκπλήρωση της υποχρέωσης των Υπουργών για έκδοση ΚΥΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τις οποίες ο εκάστοτε φορέας θα ορίζει τις ανεξάρτητες επιχειρησιακές του μονάδες υλοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν.
3) Το Υπουργείο Οικονομικών άργησε υπερβολικά να αντιδράσει στην αταξία που επικρατεί σε προμήθειες και δαπάνες. Μόλις στις 8-6-2017 αποφάσισε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία οδηγού συλλογής ρυθμίσεων για τον έλεγχο εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών (απόφαση υπ’ αρ. 2/43685/0004).

Εξαιτίας όλων των παραπάνω έχουν προκύψει μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται και οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από τις περιφερειακές υπηρεσίες Υπουργείων με προφανή προβλήματα στην λειτουργία τους.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πόσα χρηματικά εντάλματα προς τους προμηθευτές του Δημοσίου εξοφλήθηκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΥΔΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2016 και σε ποιο συνολικό ποσό ανέρχονται αυτά; Πόσα από αυτά παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα και γιατί; Τι ποσοστό έχει εξοφληθεί; Ποια διαδικασία εφαρμόζεται για την εξόφλησή τους; Τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας κατά την εξόφλησή τους; Πως τεκμηριώνεται; Ο κ. Υπουργός παρακαλείται να καταθέσει σχετικούς πίνακες και έγγραφα τεκμηρίωσης.
2) Πόσα χρηματικά εντάλματα εξοφλήθηκαν από τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2017 και σε ποιο συνολικό ποσό ανέρχονται αυτά; Πόσα από αυτά παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα και γιατί; Τι ποσοστό έχει εξοφληθεί; Ποια διαδικασία εφαρμόζεται για την εξόφλησή τους; Τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας κατά την εξόφλησή τους; Πως τεκμηριώνεται; Ο κ. Υπουργός παρακαλείται να καταθέσει σχετικούς πίνακες και έγγραφα τεκμηρίωσης.
3) Πότε αναμένεται να ολοκληρώσει της εργασίες της η νεοσυσταθείσα από το Υπουργείο Οικονομικών Ομάδα Εργασίας για τη δημιουργία οδηγού συλλογής ρυθμίσεων περί ελέγχου εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών;
4) Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για όλες αυτές τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται ή το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει στην πράξη την άτυπη στάση πληρωμών που εφαρμόζει συνολικά η Κυβέρνηση; Αν ναι, να αναφερθούν οι λόγοι αναλυτικά για κάθε περίπτωση.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και AKE κατέθεσαν στη Βουλή εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η Κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2017

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η Κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην πρόσφατη ανάρτηση του Γ. Βαρουφάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα με την οποία επανέρχεται «στις αναφορές του περί ύπαρξης σχεδίου για παράλληλο σύστημα πληρωμών - το οποίο προετοίμαζε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, παραπέμπει σε σελίδες του βιβλίου του “Adults in the Room” το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα Ελληνικά με τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι” και ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι ο ίδιος το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των κ. Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά. Το σχέδιο αυτό “είχε παρουσιαστεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2015 στην παρουσίαση του νομοσχέδιου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης”. Μάλιστα, η εφημερίδα Real της 9ης Ιουλίου 2017 παρουσίασε και ένα τμήμα πολλών σελίδων του εισηγητικού αυτού σχεδίου».

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο πρωθυπουργός:

«1. Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;

2. Έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;».

Παράλληλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν «να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων. Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για ”παράλληλο σύστημα πληρωμών” στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Δελτίο Τύπου: Να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των ΔΥΕΕ

Να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των ΔΥΕΕ

Αθήνα, 4 Ioυλίου 2017

Τη σύγχυση που επικρατεί σήμερα ως προς τις αρμοδιότητες των Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί παρότι οι υπηρεσίες αυτές έπρεπε να λειτουργούν από την 1-7-2017, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει:

• Πότε θα αποσαφηνιστούν οι ακριβείς αρμοδιότητες των ΔΥΕ και πότε θα είναι έτοιμο το σχετικό οργανόγραμμα;
• Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για να εκπαιδευτούν οι ελεγκτές με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο;
• Έχει προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικών ελέγχων και τι αποτελέσματα έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα;

 

Ερώτηση: Νέο σύστημα διεξαγωγής δημοσιονομικών ελέγχων

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς
τον Υπουργό Οικονομικών
κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Νέο σύστημα διεξαγωγής δημοσιονομικών ελέγχων

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2017

Με το Ν. 4270/2014 (Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις) άρθρα 65 έως 77, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4337/2015 και Ν. 4446/2016 άρθρα 75-91, επανακαθορίστηκε η διαδικασία για τον έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή δημοσίων δαπανών (Υπουργεία-Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- Περιφέρειες κτλ). Με το άρθρο 69Δ του Ν. 4270/14 οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΥΔΕ) μετονομάστηκαν σε Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) και ανέλαβαν νέες αρμοδιότητες.

Οι ΥΔΕ αποδυναμώνονται, συγχωνεύονται και αποστελεχώνονται, ενώ οι ακριβείς αρμοδιότητες των ΔΥΕΕ δεν έχουν αποσαφηνιστεί, παρότι οι υπηρεσίες αυτές έπρεπε να λειτουργούν από 1-7-2017, ενώ ακόμη αναμένεται και το σχετικό οργανόγραμμα. Έχει δοθεί μόνο ένα γενικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων των ΔΥΕΕ.

Παράλληλα, ο προληπτικός - προσυμβατικός έλεγχος δαπανών και εσόδων του Κράτους, των ΟΤΑ και των λοιπών νομικών προσώπων από το Ελεγκτικό Συνέδριο έπαυσε να ισχύει και διενεργείται μόνο κατασταλτικός έλεγχος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να επικρατεί μια σύγχυση ως προς το πλαίσιο των ελέγχων, οι οποίοι αδρανούν.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πότε πρόκειται να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς αρμοδιότητες των ΔΥΕΕ; Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το οργανόγραμμα;
2) Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για να εκπαιδευτούν οι ελεγκτές με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο;
3) Έχει προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικών ελέγχων; Τι αποτελέσματα έχει; Πόσες εκκρεμείς υποθέσεις - καταγγελίες υπάρχουν;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ